Autocunoașterea personalității - fără ședință individuală

Investigarea propriei personalități oferă răspunsuri la întrebări precum:
roseanu

Ce este personalitatea?

Un om bine ajustat este suficient de flexibil pentru a-și adapta comportamentul la cerințele situațiilor în care se află. Cu toate acestea de-a lungul timpului și în diverse situații se vor observa anumite tendințe relativ stabile de a percepe lucrurile, a avea anumite reacții emoționale, de a fi motivat de anumite lucruri și de a se comporta în anumite maniere. Din punct de vedere psihologic personalitatea reprezintă acele caracteristici individuale ce conferă omului o modalitate specifică și relativ stabilă de a răspunde solicitărilor mediului. Mici diferențe la nivelul personalităților oamenilor pot duce la diferențe majore în modul în care își trăiesc viața.

Cea mai bună teorie a personalității

În accepțiunea celor mai mulți psihologi, personalitatea umană poate fi caracterizată prin 5 trăsături de personalitate. Această reprezentare a personalității se numește modelul/teoria BIG-5. În literatura de specialitate psihologică sunt descrise multe trăsături de personalitate însă cele 5 descrise de teoria BIG-5 sunt considerate ca fiind suficient de comprehensive încât să poată oferi o înțelegere aprofundată a tuturor personalităților și a întregii game de comportamente umane. În prezent teoria BIG-5 beneficiază de cele mai ample cercetări științifice fiind considerată de către specialiști cea mai relevantă reprezentare a personalității pe bază de trăsături.

Așa cum îi spune și denumirea personalitatea oricărui om poate fi reprezentată prin 5 trăsături de bază:

1.

Extravesiune

2.

Stabilitate emoțională

3.

Agreabilitate

4.

Conștiinciozitate

5.

Deschidere
Din punct de vedere psihologic termenul de trăsătură de personalitate reprezintă o caracteristică psihologică internă ce implică tendința de a răspunde mediului într-un anumit fel. Astfel, o trăsătură poate fi considerată ca o tendință generală de a reacționa într-o anumită manieră. Conceptul de trăsătură implică faptul că există un oarecare nivel al consistenței pe parcursul timpului în ceea ce privește tendința omului de a răspunde într-un anumit fel. Este util să conceptualizăm orice trăsătură ca o dimensiune sau un continuum ce se întinde de la polul scăzut la polul ridicat. Fiecare om se situează undeva pe acel continuum între cei 2 poli. Scorurile oamenilor la fiecare dimensiune au o distribuție normală ceea ce înseamnă că majoritatea oamenilor au niveluri medii la dimensiunile personalității.

Instrumentul folosit de noi – Inventarul de personalitate DECAS

Instrumentul se bazează pe modelul BIG-5 al personalității, iar denumirea acestuia este acronimul celor cinci dimensiuni majore de personalitate: DESCHIDERE (interese intelectuale), EXTRAVERSIUNE, CONȘTIINCIOZITATE, AGREABILITATE ȘI STABILITATE EMOȚIONALĂ. Proba conține 97 de itemi la care se răspunde cu adevărat sau fals (nu există răspunsuri corecte sau greșite) și durează în medie 15 minute pentru a o parcurge. Instrumentul a fost adaptat pe populație Românească. Astfel, acesta conține itemi în limba română și raportarea se face pe baza unui etalon românesc specific genului și categoriei de vârstă a respondentului. Vârsta pentru care este adecvat DECAS: 16 – 65 de ani.

Ce oferă raportul DECAS:

1.

Caracterizare psihologică:

a. Scorul obținut la fiecare trăsătură de personalitate de bază.

b. Raportarea scorului la etalon – încadrarea scorului în percentile (pentru fiecare trăsătură).

c. Prezentarea unor cuvinte descriptive pentru fiecare dimensiune.

d. Indicarea avantajelor și riscurilor asociate cu scorul obținut la fiecare trăsătură. 

2.

Aspecte generale
a. orientarea în viață
b. orientarea în societate

3.

Aspecte afective și de relaționare cu ceilalți
a. interacțiunea cu oamenii
b. trăiri afective dominante
c. reacția în situații de conflict
d. reacția în situații de stres

4.

Aspecte legate de stilul de muncă
a. stilul cognitiv
b. atitudinea față de muncă
c. modul de implicare în sarcini
d. tipul caracterial

5.

Informații și sugestii generale
a. modul în care respondentul este cel mai probabil perceput de către o altă persoană
b. modul în care respondentul ar putea contribui specific în activitatea sa profesională
c. sugestii pentru eficientizarea muncii sale
d. caracteristici ale altor persoane ce l-ar putea deranja pe respondent pe plan social

6.

Informații adiționale opționale:
a. gradul de dezvoltare a competențelor profesionale (16 aspecte): leadership, managementul stresului, rezolvarea de probleme, analiza și gandire critică, motivarea celorlalti, motivația pentru auto-dezvoltare, abilități interpersonale, integritate, perseverența în munca rutinieră, spirit antreprenorial, disciplină și respect fata de reguli, flexibilitate și spirit inovativ, munca țn echipă, independența în muncă, orientarea spre relatii umane, orientarea spre rezultate
b. gradul de compatibilitate cu postul (dacă este indicat specificul postului pe care îl ocupă sau țintește să îl ocupe)
c. raport de grup – reprezentarea grafică a punctelor 2, 3 și 4 pentru mai multe persoane.

• Raportul oferă și indicatori ai tendinței de distorsionare a răspunsurilor prin 3 scale: (a) dezirabilitate socială, răspunsuri întâmplătoare, (c) aprobare.

Ce cuprinde serviciul:

Cum se procesează:

A. Pentru evaluare individuală

B. Evaluare individuală fără ședință

C. Pentru evaluarea a mai mult de 5 persoane

Utilitatea autocunoașterii:

Preț

Evaluare individuală:

125 lei

Pentru evaluarea a mai mult de 5 persoane: vă rugăm să ne contactați pentru o ofertă de preț deoarece sunt disponibile mai multe pachete.

Contact:

Serviciu oferit de:

Psihoterapeut Gabriel Roșeanu în colaborare cu psiholog clinician Roxana Mălan.

Solicită acces la serviciu: