Ce este FLEXIBILITATEA PSIHOLOGICĂ?

Să începem așa:

Problema nu este problema. Soluția este problema.

Această afirmație probabil că sună ciudat și… paradoxal. Să vă ofer contextul pentru a înțelege mai bine această idee.

Ce se întâmplă cu noi atunci când ne confruntăm cu o problemă? Problema apare și noi… o rezolvăm. Nu chiar… Înainte de a o rezolva reacționăm la ea. Adică, înainte de a căuta efectiv o soluție pentru problema apărută, reacționăm instinctiv la ea printr-o serie de gânduri și emoții. Gândiți-vă la ultima problemă cu care v-ați confruntat. De exemplu, ați observat că nu mai aveți pâine sau lapte pe mâine dimineața… Care a fost primul lucru pe care l-ați făcut? Ați mers să le cumpărați? Posibil, sau poate v-ați spus că o să mergeți mâine dimineața pentru că acum nu aveți chef sau timp. Dar probabil că înainte de a găsi soluția ați avut o reacție emoțională în care v-ați enervat pe situație sau pe cel care nu v-a anunțat că s-a terminat pâinea sau laptele când încă erați pe drum și le-ați fi putut cumpăra. Acesta este un exemplu banal și probabil că emoțiile și gândurile pe care le-ați avut în legătură cu acea problemă nu au durat prea mult și nu v-au dat prea multă bătaie de cap.

Există însă situații în care problema este mai gravă. De exemplu dacă trebuie să ținem un discurs în fața mai multor persoane, trebuie să facem o lucrare importantă, aflăm că slujba noastră este în pericol sau suntem respinși de o persoană a cărei atenție o doream. În astfel de situații gândurile și emoțiile care acompaniază problema ne creează mai mult disconfort și distres. În astfel de situații cel mai adesea căutăm soluții pentru a putea fugi de acele gânduri și emoții și nu pentru a rezolva problema în sine. De exemplu, găsim modalități de a evita situația care ne creează disconfort, cum ar fi să refuzăm să ținem discursul sau să rugăm pe altcineva să ne înlocuiască, să amânăm începerea sau finalizarea lucrării pentru că dorim să iasă perfect, să ne comportăm urât cu cei apropiați deși ei nu au nimic de a face cu slujba noastră, sau să manifestăm comportamente riscante care nu ne reprezintă doar pentru a obține aprobare din partea persoanei care ne-a respins. Aceste soluții de cele mai multe ori agravează situația problematică inițială și creează noi probleme, care la rândul lor atrag după sine alte gânduri și emoții neplăcute care atrag după sine alte soluții care doar agravează problema și astfel ajungem să ne formăm un cerc vicios.
Deci, revenind la ceea ce am afirmat inițial: nu problema este problema, soluția este problema. Acum probabil că vă întrebați: ce legătură are această idee cu flexibilitatea psihologică?

Flexibilitatea psihologică este o deprindere ce ne permite să conștientizăm acele gânduri și emoții ce apar ca reacție la situația problematică. Acest lucru, ne oferă posibilitatea să acționăm asupra problemei propriu-zise în timp ce ținem cont și de acele gânduri și emoții. Mai mult, conștientizarea acestora reprezintă un pas important în dobândirea controlului asupra propriei persoane.

Flexibilitatea psihologică este considerată un determinant primar al sănătății mentale și al eficienței comportamentale. Aceasta este o deprindere care, pe lână alte avantaje, ne permite să ne simțim confortabil în situații inconfortabile și să rămânem ancorați în prezent atunci când ne confruntăm cu gânduri și emoții dificile. Astfel, flexibilitatea psihologică ne permite să folosim strategii rezolutive mai eficiente în situațiile problematice pe care le întâlnim. Prin intermediul ei putem evita situațiile în care ne bazăm pe gândurile și emoțiile fluctuante de moment și avem posibilitatea de a alege modul în care răspundem la solicitările mediului în concordanță cu propriile valori și a perspectivelor durabile pe care le avem în viață.

Persoanele cu un nivel crescut de flexibilitate psihologică sunt capabile să primească feedback de la ceilalți și să recunoască situațiile în care trebuie să își schimbe strategia de abordare a problemei. Aceste persoane sunt conștiente de faptul că prin schimbarea propriului comportament în conformitate cu cerințele mediului le cresc șansele de a obține ceea ce își doresc în viață. De asemenea, ele sunt capabile să își schimbe fluent perspectiva între prezent, trecut și viitor astfel încât să poată fi implicați pe deplin în experiența vieții.

Flexibilitatea psihologică este o deprindere ce poate fi dobândită prin învățare și exersare. Programul “Cultivarea Flexibilității Psihologice” oferă:

1. informațiile teoretice necesare pentru a înțelege principiile pe care se bazează acest concept;

2. o multitudine de exerciții și activități pentru antrenarea psihicului în sensul cultivării acestei deprinderi.

Accesati aici pagina programului Cultivarea flexibilității psihologice

Pentru a vă evalua gradul de flexibilitate psihologică folosiți chestionarul de mai jos.

A

Chestionar de evaluare a FLEXIBILITĂȚII PSIHOLOGICE

Atenție! Acest instrument este pur informativ și NU reprezintă un diagnostic oficial.

Validitatea scorului și a interpretării acestuia este în totalitate dependentă de răspunsurile date de dvs.

Mai jos aveți o listă de afirmații. Vă rugăm să indicați măsura în care fiecare afirmație este adevărată pentru dvs. folosind scala alăturată.

Mă simt confortabil să îmi aduc aminte de ceva neplăcut.

 
 
 
 
 
 
 

Amintirile și experiențele mele de viață dureroase îmi creează dificultăți în a trăi o viață pe care să o valorizez.

 
 
 
 
 
 
 

Îmi este teamă de emoțiile mele.

 
 
 
 
 
 
 

Mă îngrijorează faptul că s-ar putea să nu îmi pot controla grijile și emoțiile.

 
 
 
 
 
 
 

Amintirile mele dureroase mă împiedică să am o viață satisfăcătoare.

 
 
 
 
 
 
 

Eu sunt în controlul vieții mele.

 
 
 
 
 
 
 

Emoțiile îmi cauzează probleme în viață.

 
 
 
 
 
 
 

Mi se pare că majoritatea oamenilor își gestionează viața mai bine decât mine.

 
 
 
 
 
 
 

Grijile pe care le am mă împiedică să am succes.

 
 
 
 
 
 
 

Gândurile și emoțiile mele nu reprezintă un obstacol pentru modul în care doresc să îmi trăiesc viața.

 
 
 
 
 
 
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *